Drömbyggarens 5 frågor. Del 2

Hej och välkommen till byggsten nr 2 i serien ”Drömbyggande”. Det kanske låter som en löjlig formulering men se det som att du bygger ett hus. Du behöver vissa redskap för att bygga ett hus. Du behöver bygga grunden till den inre bilden, ritningen av huset du har skapat. Du är arkitekten, snickaren och den som ska bo i huset. Nu när du har lyssnat på ditt missnöje och kanske också hört viskningar om vad det är du längtar efter så ska vi titta på följande byggsten.

När du vill någonting av hela ditt hjärta är det högst troligt att tvivel börjar sippra in och du frågar dig om du är värd att leva det liv du drömmer om. Du börjar hitta på alla möjliga ursäkter; du har inte råd, du är för gammal, du har ingen utbildning, du har inte rätta kontakter osv. Det är ditt paradigm, ett mönster av negativa tankar om dig själv och dina möjligheter som lägger krokben för dig. Vi styrs alla av våra paradigm som inte är annat än inprogrammerade föreställningar om vilka vi är och vad vi kan och får. Dessa föreställningar har skapats i relationer till vår omgivning under uppväxten och de tycks sitta som cement i vårt undermedvetna och styr vårt tänk och beteende. Vi identifierar oss med dessa föreställningar och tror att det definierar vilka vi är. Det fantastiska är att de ofta är felaktiga och du har nu chansen att lämna alla falska föreställningar om vem och vad du tror att du är.

Det här coachingprogrammet hjälper dig att slå hål på dina föreställningar om dig själv – som inte är verkliga! – och plocka fram DITT SANNA JAG och idag ska vi testa din dröm. Men innan vi går vidare vill jag uppmärksamma dig på en fråga vi alla medvetet eller omedvetet ställer oss; Är jag värd min dröm? Fel, fel, fel! Frågan du ska ställa är ”Är drömmen värd mig?” Om du en gång tänker sätta ner en massa tid på att uppnå det du vill så bör det vara värd din tid, ditt engagemang, dina pengar, dina ansträngningar, din livsenergi. Om du vet alla steg som ska tas för att nå din dröm är den inte tillräckligt stor! Då är det ett mål, och säkert ett bra och värdigt mål men en dröm kräver att du går utanför din trygghetszon. Våra mål befinner sig oftast innanför trygghetszonen eller vid dess yttre gräns. Det kittlar så där ”lagom” men inte mer än att vi är trygga, säkra och inte behöver satsa mer än vad våra föreställningar om våra förmågor och resurser tillåter.

Är drömmen värd mig? Känn in frågan, smaka på den, vrid och vänd på den, hur känner du dig inför frågan?

Så ta en titt på ett av de fyra områden som nämndes i första delen, plocka upp en dröm eller hitta på något om du inte är riktigt säker. Huvudsaken är att du hittar någonting du skulle vilja ändra på, få mera av, avsluta eller vad som helst. Det här är en övning som hjälper dig att öppna upp för nytt tänk, nya frågeställningar och nya idéer.

Hur testar jag min dröm då? Jo, med hjälp av fem frågor kan du komma underfund med om det är din dröm och inte någon annans, om den behöver omformas eller helt bytas ut till en annan och bättre dröm.

 

1.    Får drömmen mig att känna mig levande?

När jag tänker på vad jag skulle vilja göra, uttrycka, uppleva – känner jag det i kroppen, i magen, i hjärtat? Fladdrar det i magen, känner jag mig upplivad av blotta tanken? Kan jag se mig själv i den bästa versionen av den jag vill vara?

 

2.    Gör drömmen så att jag växer?

När du börjar tänka i nya banor och leka med nya idéer kräver det också att du lär dig nya saker. Du kanske tvingas stretcha och tänja på dina förmågor. Du måste kanske söka ny kunskap, delta i kurser, träffa nytt folk osv. Din hjärna jublar när den får ta i tag i nya och utmanande uppgifter och du upptäcker nya sidor hos dig som du kanske inte visste du hade.

 

3.    Stämmer drömmen överens med mina grundvärderingar?

Vad är viktigt i ditt liv? Vad brinner du för? Är familjen viktig? Ekonomisk frihet? Rättvisa?Det händer att du drömmer om någonting bara för att senare inse att det var inte riktigt din grej. Vi kanske vill vara föräldrar till lags, kompisar och samhälle har normer som vi mer eller mindre medvetet gör till våra egna. Vilka är dina grundvärderingar?

 

 

4.    Behöver jag hjälp från en högre makt?

Som jag skrev tidigare; om du vet varje steg, varje handling för att nå din dröm är den inte stor nog. När bonden sår frön så måste han förlita sig på att naturen sköter resten tills det är dags för skörd. Han behöver inte fråga sig hur de ska växa, han förlitar sig på att livsenergin eller vad du vill kalla det har allt som krävs för att det ska bli en skörd. Det du ska koncentrera dig på är vad du vill skörda, se till att skapa god jord och kanske rensa bort ogräs ( tvivel, distraherande och förförande tankar om misslyckande ) emellanåt. När du håller drömmen levande och underhåller den så är ditt medvetande och din uppmärksamhet inställd på möjligheter, omständigheter och lösningar som är i linje med din dröm. Just nu är du i beredskap på att plocka ut de bästa fröna och förbereda jorden för att det ska bli en bra skörd. Bara du vet vad så kommer alla hur under processens gång.

 

 

5.    Finns det något bra för andra i min dröm?

Vi är inte ensamma öar. Vi är beroende av varandra för att må bra, för att den här planeten ska må bra. Om du drömmer om den perfekta relationen kan du undra vad det har att göra med andra människor runtomkring dig. Om du ser ett förälskat par så reagerar du antagligen med ett leende och deras ljus smittar av sig på dig och alla andra som finns runt dem. Om du vill bli trädgårdsmästare så delar du med dig av skönhet och kanske goda och näringsrika grönsaker att äta. Om du designar kläder skapar du glädje åt den som bär dina skapelser och du gläds åt att någon bär dem. Du kanske vill ha så mycket pengar att du kan bygga skolor eller sjukhus.

 

Dessa fem frågor testar din dröm och om du kan svara JA på alla fem så har du lagt till den andra byggstenen i ditt drömbyggande eller ditt drömhus, om du hellre vill kalla det så. Känner du dig osäker på en fråga eller känner ett klart NEJ, då är det bara att gå tillbaka till drömmen, omvärdera den eller skapa en helt ny. Men även om du just nu inte vet säkert vad du drömmer om så kan du hitta på något. Det här är en övning där du upptäcker vem du kan bli i processen. Att bygga en bra grund är A och O vare sig det gäller ett ”vanligt” husbygge eller dina drömmar.

Lycka till!

 

                                            

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s