Vill vi verkligen veta vad vi egentligen vill för tänk om det blir jobbigt? En bok för sökaren plus lite annat om veckan som gått.

”Min största rädsla var att om jag befriade mitt hjärta tillräckligt mycket för att känna alla mina känslor, skulle jag med säkerhet vilja göra en och annan stor förändring i mitt liv” ( min översättning ) skriver Elizabeth Lesser i sin bok  A Seekers Guide – Making Your Life A Spiritual Adventure. Det finns en fara med att fråga oss själva vad vi verkligen älskar, på riktigt, vad vill vi verkligen vill, på riktigt. Vi verkar vara rädda för konsekvenserna av att leva från hjärtat och det gör att vi undviker att lyssna till hjärtats viskningar om missnöje och längtan, de stora idéerna och vilda drömmarna. Abraham Maslow skrev nånstans att rädsla för att veta handlar mera om en rädsla för att agera.

Vi bär alla på en längtan och den kommer och går som vågorna som sköljer upp på stranden; ibland är längtans vågor höga och skummande, ibland är de små krusningar som kluckar lite lojt bland stenarna vid strandkanten. Jag vågar påstå att längtan bor i allas hjärtan  – oberoende om vi är tillfreds eller inte med det nuvarande. Längtan är nämligen bränslet som gör att vi strävar framåt. Vem sätter sig ner och säger jaha, nu har jag uppnått allt så nu ska jag bara sitta här i mitt allt det uppnådda och bara vara? Du och jag har alltid något som vi strävar mot – i stort och i smått – och det är lika självklart som att gräset växer för att det måste växa eftersom det ligger i gräsets natur att växa. Det ligger i vår natur att sträva, att expandera, att utvecklas och vi har alla våra sätt att göra det på och motiven är många och varierande.

Men när du befinner dig i gapet mellan hjärta och hjärna kan det kännas som en riktig ”cliff hanger” och du hänger där på ett frågetecken oförmögen att ta dig bakåt eller framåt. Du har fastnat i livet och vet inte åt vilket håll du ska gå och du vågar inte känna efter, på riktigt, för tänk om sanningen om vad du egentligen längtar efter och vill medför att du måste göra stora förändringar i livet? Tänk om det du hittills har hållit som sant och riktigt plötsligt känns som ett ton dödvikt på din rygg eller som en osäkrad granat i din hand? Vad gör du då? Vad väljer du? Fortsätter du att omsorgsfullt hålla lögnerna vid liv genom att intala dig att du inte kan, det är för sent, det är inte rätt….Eller väljer du att bli en ”helig krigare” på hjärtats väg där du med ljuset av den du egentligen är avslöjar de falska föreställningarna om dig själv och dina livsval och med modets svärd hugger huvudet av illusionerna, lögnerna?

2015-05-15 18.14.49

Elizabeth Lessers bok tar läsaren på en resa genom den amerikanska spiritualitetens historia som också till stor del är Europas eftersom ”the American spirit” har sina rötter i de människor som emigrerade från Europa till USA på 1800-talet. Förutom svälten p.g.a. potatisskördar som slog fel och som drev folk att ta sitt pick och pack, var det också hungern efter mera, visionerna om ett friare liv på alla plan som drev folk från ett på många sätt instängt dåtidens Europa.

Hen ser också tecken på en spirituell materialism som frodas i denna tid av nyandlighet där sökaren får höra av flåshurtiga och glansiga nyfrälsta att genom tankens kraft och positivt tänk så kommer allt man vill ha att dimpa ner i brevlådan på fredag. För det finns en hårfin gräns mellan det falska egots begär och själens längtan och det är inte alldeles lätt att identifiera vem som håller i ljuset för att lysa upp den kringelkrokiga vägen sökaren har valt att gå. Det är också mycket viktigt att veta vad man frågar efter för det man vill ha är inte nödvändigtvis det man behöver.

Boken hanterar många aspekter av andligt sökande och det finns många bra tips på meditationer och övningar som är enkla och praktiska och framförallt jordnära. Inget high fly här med öppnanden av det tredje ögat för att få tillgång extatiska insikter om alltings sammanhang ( varför talar man i västvärlden hela tiden om tredje ögat? ) och som jag ibland kan tycka verkar vara inget annat än egotrippar. Nej, här handlar det om hjärtats viskningar om att komma nära, lyssna, känna och våga. Att våga se sin skugga, känna smärtan av sorg, besvikelser, skam och våga förlåta för att kunna gå vidare, våga vara sannare mot sig själv och andra.

Är det någon som ser nåt i det här huset så är det mina katter…

 

Jaha, det var det. Nu till någonting helt annat. Lite plock av ditt och datt från det jordiska livet för även om mitt huvudintresse är de andliga, själsliga och psykiska frågorna så betyder inte det att jag inte har fötterna på jorden. Så när jag delar med mig av jordiska ting som har lyckats fånga mitt intresse så ser veckans skörd ut så här:

Av jord är du kommen. Jord skall du åter bli. Men filmen om spelteorins upphovsmakare och nobelpristagare finns kvar och har du inte sett den kan jag varmt rekommendera den.

En feminist, en hen, en bloggare, min dotter med mod i barm och jävlar anamma lät sig inte slitas i stycken efter detta.

En filmregissör som skulle ha fyllt 70 år i år och som har på något sätt har påverkat mig eller snarare min världsbild –  jag såg flera filmer och eftersom jag var i en mycket känslig ålder då hen var i ropet är det inte så konstigt.  Hur mycket jag begrep av filmerna är en annan sak men det var nånting som fascinerade mig i alla fall ( är det här en jordisk grej, förresten? )

Jag såg, jag testade och jag föll för denna underbara dryck från det ayurvediska köket. Det funkar jättebra i korngrynsgröt också ( jag älskar korngrynsgröt! ) och toppat med kokosolja är det bara så supergott!

Jag var på mitt livs första tävling i hästdressyr idag i Malax och första priset gick till Milou och Nina Raukko! GRATTIS! Milou’s tvåbenta vårdnadshavare, Camilla Ostberg, kan känna sig nöjd och stolt!

Nina och Milou in action 🙂

 

Och jag regredierar när jag ser detta i godishyllan och bara måste ha!!!

2015-05-23 17.01.49

 

Fridens liljor!

 

Jaajaajaa…jag vet att Måns vann och att han är en hjälte av sin tid och att hen dansar med demonerna i sitt huvud men det gör vi ju alla så ingen behöver känna sig utanför.  Bra jobbat, killen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s