En viktig insikt tack vare två frågor och en bok

Häromdagen då jag var ute på en lång skogspromenad tillsammans med min fyrbente granne – Nemo – slogs jag plötsligt av en insikt om mig själv men den kom inte sådär ”smack” ut ur det blå – nej, den gångna vintern har varit en tid av grubblerier och ifrågasättande och nu äntligen såg jag något klarare på saken. Jag tror att det som gjorde att poletten trillade ner var dels två frågor som min coachingmentor Mary Morrissey uppmuntrade mig att hitta svar på och dels Terence Watts bok Warriors, Settlers and Nomads – Discovering Who We Are & Who We Can Be som jag läser just nu. Under processen i att finna svaren slog det mig ännu en gång hur viktigt det är att vara noga med vilka frågor vi ställer, hur vi formulerar dem och vem det är som frågar – den som är ett offer eller den som har tagit kontroll över sitt liv.

 

terence bok

 

Att lära känna sig själv, övervinna sig själv är en livslång kärlekshistoria och för mig betyder det att aldrig somna, domna eller vända ryggen till det som inte passar in i min världsbild. Insikten som kom till mig hade att göra med rörelse, att ständigt vara i rörelse. Det är viktigt att kunna identifiera vad det är som ligger som ett hinder på vägen och det hindret finner vi oftast i våra föreställningar om oss själva. Tyvärr är dessa föreställningar ofta av negativ natur och de formas i samspelet med andra människor och situationer under de tidiga uppväxtåren. MEN föreställningarna är oftast falska och det går att ändra på dem!

Jag har drömmar och mål – många- men nomaden inom mig struntar i resultat och svar och vill bara vara på upptäcktsresa och dra vidare när han blir uttråkad, krigaren inom mig slår sig för pannan för att ingen fattar hur bra hans strategier är och inget  flankstöd får han heller alltmedan bosättaren hela tiden ska förhandla och peka på alla fördelar med att stanna hemma där det är tryggt och lugnt.  Det är som att ha tre krafter inom sig som aldrig kan komma överens om en bra och gemensam strategi! Alla håller på sitt!

De två frågorna som ledde mig till en viktig insikt lyder:

Vilka är de saker jag skulle kunna göra NU för att komma närmare mina mål och drömmar?

Vilka är de saker jag gör NU som inte är i linje med mina drömmar och mål?

Jag måste definitivt ha ett snack med nomaden och få honom att fatta att bara för att man når ända fram betyder det inte att han måste sitta och dricka kaffe med bosättaren resten av livet och eller lyssna på krigaren mala på om sina strategiplaner. Min nomad borde inse att han kommer att ha nytta och glädje av de två andra och ta till sig av deras visdom och kunskap i matsäcken när han ska ut på nya äventyr.  Så länge vi andas och hjärtat slår så fortsätter äventyret! Herregud, det finns ju hur mycket som helst att upptäcka…okej, nu var vi där igen…

nomaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s