Kunskap om livet – en indisk hälsofilosofi förmedlat av en österbottning.

Deepak Chopra, Christina Doctare, Janesh Vaidya är bara några av de just nu mera kända profilerna inom hälsa och medicin som har skrivit böcker om Ayurveda – den mångtusenåriga hälsofilosofin från Indien. Ayurveda betyder kunskapen om livet ( ayur: kunskap, veda:liv ). Denna österländska hälsofilosofi är holisitisk eller m.a.o. utgår från ett helhetstänkande där kropp, själ och ande bör vara i harmoni för optimal hälsa. Det västerländska tänkandet om hälsa har under lång tid delat upp människan i två delar – kropp och psyke – och alltför länge har dessa delar behandlats skilt för sig men nu närmar sig öst och väst varandra och väst är helt klart redo för ett nytt sätt att se på människan – det stigande intresset för alternativa vårdbehandlingar är ju ett tydligt bevis.

Även i Österbotten, närmare bestämt i Jakobstad, finns det stor kunskap om Ayurveda och Britt-Marie Löw, kvinnan bakom FriskvårdsAkademin Lotus Energy, författare, kursdragare och konstnär gav ut boken Förbättra din hälsa med Ayurveda ( 2013, utgivare: Lotus Energy ). När jag fick boken i postlådan undrade jag vad hon hade att bidra med som inte redan var skrivet i ämnet och hon svarade på den frågan redan på första sidan. Faktum är att de böcker jag har läst och den information jag har tagit till mig på internet i ämnet har varit mastiga och fullproppade med fakta och tips att det nästan har känts överväldigande att ta till mig allt det goda jag göra för att må bra. Risken för mental förstoppning har varit överhängande. Man ska komma ihåg att när det handlar om att ändra på vanor i allmänhet och hälsovanor i synnerhet uppstår ett stort motstånd – vi är trygghetsnarkomaner och även om det som känns tryggt är ohälsosamt så släpper vi ogärna taget om det. Den här boken kan ses som en introduktion till Ayurveda och vad man på ett odramatiskt och enkelt sätt kan göra för att uppnå en bättre balans i livet med hjälp av mat och egenvård.

Ayurveda

Britt-Marie Löw lotsar läsaren genom de grundläggande byggstenarna inom Ayurveda och jag citerar: ”Kunskapen i Aurveda baserar sig på teorin om de 5 elementen och precis som universum är kroppen uppbyggd av de 5 elementen Rymd – Eter – Luft – Vatten – Jord. Dessa 5 element har överatts till 3 metaboliska system som inom ayurveda kallas för Doshor; inom Ayurveda pratar man om Vata, Pitta och Kapha”.

Doshorna  eller kroppstyperna talar om vad som är bra, mindre bra och inte alls bra att äta, vilken väderlek som är gynnsam, hudens och hårets beskaffenhet, matsmältning, känslolivet, temperament…ja, som jag nämnde tidigare – holisitiskt tänkande.

De indiska orden och terminologin kan för den icke språkkunniga vara en utmaning men Britt-Marie har lyckats med att inte hamra in alltför många obekanta ord vilket gör att innehållet känns lätt att ta till sig.

En central del i boken är kapitlet om Chakrasystemet där jag fick veta att dessa kroppens energihjul som är 7 st snurrar åt två håll; det yttre hjulet snurrar medsols och det inre motsols. Det var ny information för mig. Citat: ”Varje hjul är kopplat till en endokrin körtel och varje chakra är förbundet med alla andra chakran i den eteriska kroppen”.  Våra inre organ ingår i den grövre anatomin, det är vi alla förmodligen överens om men hur många tänker på att chakrorna faktiskt kan ses som eteriska organ i den förfinade eller subtila anatomin? Det betyder i så fall att om ett chakra är i obalans p.g.a. en obalans i kroppen eller i psyket/känslolivet så påverkas de andra chakrorna som i sin tur påverkar balansen i de delar av kroppen de är kopplade till! Man kan se på chakrorna som en spegling av hur vi mår fysiskt, psykiskt och andligt och det finns många varianter på hur man kan balansera chakrorna men jag tvivlar på att det har någon långvarig effekt om man inte samtidigt lägger om sina levnadsvanor och inte minst sitt förhållningssätt till livet. Den som är inkommen i västerländska varianter av österländskt influerade vårdmetoder och inte minst tänkande har kanske lagt märke till det särskilda intresset för ”det tredje ögat” eller pannchakrat. Det är spännande att tänka att man kan ”se” det som är bortom den fysiska sfären men man glömmer bort att om man inte är grundad och harmonisk i sin fysiska tillvaro ( de tre första chakrorna i balans ) är det mera till skada än nytta och inte minst meningslöst. Det handlar då snarare om att eftersträva häftiga upplevelser istället för att uppnå fysisk och psykisk balans och ett liv i harmoni med allt levande. Vi lever ju i ett samhälle som bejakar kickar av allehanda slag så det kanske inte så långsökt att tänka att för en del är syftet inget annat än att få en kick. Det sägs också att det västerländska samhället eller kanske alla samhällen på jorden har under en lång, lång tid styrts av den vänstra hjärnhalvan – den mentala, maskulina eller m.a.o. intellektet och att det är tid för den feminina energin att stiga fram på scenen. Ett intellekt är kallt och utan empati om det inte kommunicerar med hjärtat och jorden. De tre första chakrorna representerar det fysiska, hjärtcharkrat representerar bl.a. kärlek och medkänsla och de tre översta chakrorna representerar det andliga och intellektet. Hjärtchakrat är porten mellan den undre och den övre sfären och hjärtchakrat är ofta det svåraste att öppna upp. Många av oss är rädda, misstänksamma, benägna att skuldbelägga och har svårt att förlåta. Se bara hur det ser ut i världen just nu! Balans är det vi pratar om här men vi kan inte kräva av andra det vi själva inte kan leva upp till. Nåväl, det här mitt eget lilla tankeskutt som boken väckte så tillbaka till den och till den del som väckte min lust att ställa mig vid spisen men först måste jag göra en inköpslista på ingredienser som faktiskt går att få tag på numera i våra butiker; Måltisplanering och recept.

Herregud, Britt-Marie! Det är en fröjd att läsa detta avsnitt om mat för respektive dosha i syfte att upprätthålla en god balans fysiskt och psykiskt. Jag kan riktigt känna glädjen du måste ha förmedlat här för jag blev i alla fall glad! Det är en ren och skär kärleksförklaring till MAT när den är som bäst. Vi kan inte leva utan mat, vatten och luft och vi borde visa större respekt än jag upplever att vi gör. Dagens melodi är att maten ska fixas snabbt så att vi kan göra annat. Maten ska vara billig för vi vill sätta pengar på annat. Jag vet, jag generaliserar men jag behöver bara betrakta det som finns på butikshyllorna i supermarketarna och budskapet om snabbt, enkelt och billigt går inte att missa. Läsaren får också föra en dagbok över sina rutiner och känslor under dagen för att bli mera medveten om vad som höjer och vad som sänker välbefinnandet. Dagboken kan verkligen hjälpa läsaren att bli mera lyhörd för kroppens signaler och förhoppningsvis vinnlägga sig om att följa dem.

Jag har tidigare testat en del maträtter anpassat för min kroppstyp som är pitta och jag har lagat mina egna kryddblandningar. Jag säger bara detta, det är en helt annan känsla att laga mat enligt ayurveda och kroppen svarar JA! Den maträtt jag härnäst bara måste tillaga är Kitcharigrytan för gudar och gudinnor – jag kan riktigt känna hur mina livshjul vibrerar av förväntan! Receptet finns att hämta i denna bok som efter att jag har läst den efterlämnar en känsla av glädje, enkelhet och kärlek.

Britt-Marie

Boken kan beställas på Lotus Energy och på Adlibris. Layouten är gjord av Kaj Lindh Media och boken är tryckt av Oy Fram Ab i Vasa. Det framkommer inte vem som står för de vackra bilderna men jag utgår ifrån att konstnären är Britt-Marie själv. Vill man veta mera om Britt-Marie och vad hon gör är det bara att kolla hennes kreativa hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s