"Jag vill göra skillnad men jag vet inte vad och hur" kan vara början på något stort!

Vad skulle du svara idag om någon frågade dig vad din vision, ditt mål och ditt syfte är? De flesta av oss skulle antagligen inte kunna svara på direkten vad vi vill och vart vi är på väg. Att svara  på frågan varför vi har gjort de val vi har gjort är heller inte det lättaste. Hur medvetna är vi om drivkrafterna och motiven bakom våra val? Hur många av våra val är våra egna – egentligen?

Man kan uttrycka det så här: Visionen representerar vad du vill skapa med ditt liv. Målet representerar olika aspekter av hur du gör det, och syftet förklarar varför. Varför vill vi göra det ena eller det andra? Vad behöver jag göra för att ta nästa steg i riktning mot min vision? Varför är det viktigt för mig att skriva det här? Vilken vision har jag för mina ögon när jag skriver, talar och diskuterar? Vad är syftet med mitt liv? Varför dras jag till denna typ av verksamhet och inte en annan?

”Jag vill göra skillnad men jag vet inte vad jag ska göra och jag vet inte hur” är en fras jag har hört många säga den senaste tiden ( och jag tar det som en vink att skriva om det ). När du lägger ner ditt huvud på kudden för sista gången – vilket vi alla ska vare sig vi vill det eller inte – vad är det du vill se när du tittar bakåt på ditt liv? Det vet bara du. Jag vet att många vill kunna se att de har gjort skillnad – i det stora som i det lilla. Man vill kunna säga att man har betytt något för någon eller för något. Att det man har varit och det man har gjort har på ett eller annat sätt bidragit till en bättre värld – i det lilla såväl som i det stora.

De flesta av oss tillbringar mer tid att planera vad vi ska äta till middag än vad vi spenderar tid att planera för vårt liv. Vi sätter ner massor med tid med att planera för saker som till syvende och sist enbart är tidsfördriv och som inte i större mening utvecklar oss som människor. Vi söker yttre stimuli för att känna oss levande och vi låter lustprincipen styra våra liv. Vi vandrar mellan butiskhyllorna i jakten på meningen med livet bland schampooflaskor och muminmuggar och om vi inte hittar den där hoppas vi att den finns i en paraplydrink på en solig semesterholme. Nu låter jag kanske lite cynisk men jag försöker mig bara på en målerisk beskrivning för att göra texten mera tilltalande. Men vi behöver bara se oss omkring för att se att många av oss lever som om meningen med livet är på något sätt sammankopplad med plånbok, varor och tjänster. Den måste finnas där någonstans – varför skulle vi annars hålla på som vi gör?

lattattlara

Bild: http://www.lattattlara.com

Jag läst någonstans för många år sedan att på tidigt 1900-tal ( jag tror det något eller några år innan före 1:a världskriget bröt ut ) när reklamen blev en alltmer viktigare kanal för att sälja varor fanns det en affärsman inom en stor företagskoncern som sa någonting i stil med vår uppgift är att få människor att tro ( eller bli medvetna – jag är osäker här ) om att det inte finns något hopp. När det budskapet har sjunkit in i folks medvetande ska vi med hjälp av reklam komma med hoppet i form av varor som kan köpas och lindra den existentiella ångesten. Jag har en mycket cynisk sida i mig men det här slår alla rekord, enligt min mening. Jag söker fortfarande efter källan till detta uttalande för det var så längesedan jag läste det men om någon känner igen det här så vore jag glad om jag fick tips. Under tiden fortsätter jag att leta. Jag är heller inte 100% säker på det exakta ordvalet men däremot är jag säker på andemeningen i uttalandet för det etsade sig fast i min hjärna och visst, det är min tolkning men jag blir inte klokare förrän jag får tag i källan. Men jag är nog inte ensam om att påstå att många av oss försöker lindra vår existentiella ångest och känsla av meningslöshet genom att shoppa, missbruka substanser och sex, ansluta oss till olika sorts grupper med tydliga budskap om det ena eller det andra för att nu nämna några. Så det som sades på tidigt 1900-tal har verkligen försatt oss i ett hypnotiskt tillstånd som vi fortsättningsvis befinner oss i. Reklambranschen har full koll på det här med suggestioner och den kraft de har på den som är mottaglig och vi är många är mottagliga…

Jag tror att utan visioner upprepar vi bara året som gick – vi lever ett år nittio gånger istället för nittio år. Utan visioner lever vi bara det liv vi känner till och det vi känner till upprepar vi. Kanske det är därför t.ex. julfirandet är en symbol för det konstanta? Vi tenderar att vara väldigt motsträviga till att förändra våra jultraditioner och det är väl en reaktion på en ständigt föränderlig värld – vi vill att åtminstone någonting ska vara konstant och bekant i en kaotisk tillvaro.

Jag tror att många av oss inte tar våra visioner på allvar, att vi inte lyssnar på den inre rösten som viskar om andra horisonter, större möjligheter och ett liv i harmoni med våra värderingar. I Talmud kan man läsa att ”varje grässtrå har en ängel som lutar sig över det och viskar väx, väx, väx” och grässtrået växer genom asfalt och cement för att nå ljuset. Jag tror att vi när vi lyssnar och tar våra våra visioner på allvar – de är som frön inom oss som bara väntar på att få börja gro och sedan växa – blir vi som grässtrån som kan växa genom vilken hårt yta som helst.

Alla har vi vår egen vision om ett bra liv men vet vi egentligen vad vi menar med bra? Vad betyder ”bra” för dig? Om din vision om ett bra liv är att konsumera så är det sant och riktigt för dig. Om din vision är att odla sparris i Italien så är det sant och riktigt för dig.

dna soul

 

Bild: http://www.geneticsandhealth.com

Frasen ”jag vill göra skillnad” är ett frö. Det kommer från djupet av din själ där en ängel viskar väx, väx, väx. Nu är det upp till dig om du vill lyssna och lita på att i fröet finns redan det som vill bli till genom dig. Precis som det finns gener i ditt DNA som är av-eller påkopplade så kan du med hjälp av din medvetna tanke och dina handlingar som är i harmoni med din vision och ditt syfte koppla på och aktivera fröet i ditt ickefysiska, i din själs DNA till att börja slå rot och växa.

Så varför inte spendera en stund av denna dag med att fundera över vad din vision är, vilka mål du kan och vill uppnå på vägen dit och vad syftet är? Aktivera fröet i din själs DNA – hur häftigt låter inte det?

Fridens liljor!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s