Allt har sin tid – det är bara så svårt att vänta!

Den senaste veckan har varit lite stirrig och splittrad. Jag är mitt uppe i min grundliga städning och snart har jag ett lastflak med prylar och kläder som jag vill bli av med. Mina ambitioner att dagligen skriva någonting för min egen skull eller för andras ( de går ju ihop ) har fått se sig översprungna av andra förpliktelser + att mitt huvud har känts som en seg kola. Men allt har sin tid och nu är det tid att skriva. Av någon outgrundlig anledning kan jag inte länka till andra sidor idag så jag markerar med kursiv och fetstil det som kan vara av intresse att titta lite närmare på.

Då och då hoppar det upp en låt likt en gubben i lådan som en påminnelse om att lugna ner mig: To Everything ( Turn, Turn, Turn ) av den outtröttlige låtskrivaren, folkmusikern och fredskämpen Pete Seeger som avled för någon månad sedan efter ett oerhört produktivt liv. Jag tror att The Byrds var det band som gjorde låten mera känd utanför USA:s gränser på 1960-talet.

To Everything ( Turn, Turn, Turn )

There is a season ( Turn, Turn, Turn )

And a Time to every Purpose, under Heaven

 

A time to be born, A time to die

A time to plant, a time to reap

A time to kill, a time to heal

A time to laugh, a time to weep

 

To Everything ( Turn, Turn, Turn )

There is a season ( Turn, Turn, Turn )

And a Time to every Purpose, under Heaven

 

A time to build up, a time to break down

A time to dance, a time to mourn

A time to cast away stones, a time to gather stones together

 

To Everything (
Turn, Turn, Turn )

There is a season ( Turn, Turn, Turn )

And a Time to every Purpose, under Heaven

A time of love, a time of hate

A time of war, a time of peace

A time you may embrace, a time to refrain from embracing

 

To Everything ( Turn, Turn, Turn )

There is a season ( Turn, Turn, Turn )

And a Time to every Purpose, under Heaven

 

A time to gain, a time to loose

A time to rend, a time to sew

A time of love, of time of hate

A time for peace, I swear it’s not too late.

 

Pete Seeger hade läst sin Predikare i Bibeln http://www.bibeln.se/las/2k/pred ) när han inspirerades att skriva sin berömda sång. Texten ingår i Predikarens filosofiska och något dystra betraktelse över människans livsvillkor, kamp och strävan och jag känner igen flera ordspråk som jag är uppväxt med men som jag inte har förstått var de har sitt ursprung. Predikaren samlade in och ordnade ordspråk i olika kategorier och han ansågs vara en mycket klok man. Han var son till kung David. Jag känner stark sympati för denne man och han verkade inte vara en muntergök precis och jag kommer att tänka på Milnes åsna Ior. Predikaren verkade vara en melankolisk man som såg med sorg och uppgivenhet på människans stretande och kamp i livet för ingenting; ”Allt är tomhet, ett jagande efter vind”. Men han återkommer i sina betraktelse ändå till åtminstone en mening med livet; ”Att äta och dricka och finna glädje i all sin möda – det är en gåva från Gud”.

Så långt om Predikaren och jag vill uppmuntra dig, kära läsare, att bekanta dig med honom. Hans betraktelser känns tidlösa för de frågor hans stackars huvud bråkade med är fortfarande lika relevanta idag. Intet nytt under solen, som han sa. Han är rörande på något sätt, denna Predikare.

Det här är ju riktigt roligt! Här sitter jag och skriver om någonting ur Bibeln och det är söndag. Jag vill ändå påminna om att jag inte hör till någon religiös rörelse av något slag men att jag är mycket intresserad av religiöst och spirituellt tänkande i allmänhet och österländskt i synnerhet.

Nåväl, det som triggade igång dagens blogg är ett samtal från igår
om frustration över att inte komma framåt så snabbt som man önskar. Att inte vara tålmodig och förlita sig på att det kommer det som komma skall i rättan tid. Man ska för den skull inte vara ouppmärksam under tiden ingenting ser ut att hända; möjligheter och tillfällen kommer när man minst anar det och då gäller det att vara vaken! Det är som tyngst strax innan man kommit upp på backkrönet. Austin Kleon har en uppmuntrande och inspirerande blogg om hur den kreativa individen kan dela med sig och bli upptäckt på 
http://austinkleon.com/2014/02/19/10-ways-to-share-your-creativity/. Jag har fått stor hjälp av en skrivkurs jag deltog i förra hösten med och av Susannah Conway och nu är en ny på gång med den här energiska och inspirerande kvinnan – http://www.susannahconway.com/

Så jag tar tröst av The Byrds vackra version av Peter Seegers ”To Everything” och tar till mig Predikarens ord;”Drömmar föds av mycket arbete, dåraktighet av mycket prat”. Det är bara att fortsätta och göra det man gör och förlita sig på att Allt har sin tiNär vi ändå är inne på det bibliska så lär enligt HistoryOrb.com den första papperstryckta bibeln –  Mazarinbibeln – ska ha sett dagen ljus denna dag 23.2 år 1455 tack vare Johannes Gutenberg. Datumet är dock inte 100% säkert.

 

Ha en skön söndag!

Om Shanti

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s