Vad är hypnos? Del 1 av 2

                                           

                                                  Hypnos – sömnens gud

 

Jag har i okt 2013 bloggat om hur jag jobbar som Dream Builder Coach eller Förändringscoach och hur du med mitt 12 – veckors program kan få hjälp med att upptäcka inre hinder och hitta dina resurser för din utveckling på livets alla plan. Du fick en inblick i ”Drömbyggarens 10 steg” och förhoppningsvis också nyttig vägkost på din livsväg.

Nu ska jag berätta om vad hypnos är och varför hypnoterapi är en bra och effektiv terapiform. Jag är av SSEAH certifierad hypnoterapeut sedan år 2010.

 

Vad är hypnos? 

I den grekiska mytologin är Hypnos sömnens gud – jag ville bara nämna det som curiosa. Ofta börjar människor flacka med blicken när jag säger att jag jobbar med hypnoterapi. Jag antar att bilder av människor på scener som står på ett ben och kacklar eller gör något annat konstigt inför publik flimrar förbi den inre blicken. Det florerar många myter och missförstånd om hypnos. Det förekommer att klienter kommer till min mottagning med den felaktiga förväntan om att jag med en gest och magiska formler ska ta bort det som har plågat dem kanske i åratal, att de försätts i ett tillstånd där de sover och när de vaknar är alla problem borta. Inget kan vara mera fel! Det är lika ologiskt som att säga att problemen med övervikten, fobin, beroendet eller vad det nu kan vara bara kom så där över en natt- när de sov! Klienter med sådana förväntningar blir ofta missnöjda och besvikna när de inser att jag inte har en magisk formel och att det krävs engagemang, närvaro och ett visst mått av disciplin av dem. Jag tänker nu citera min mentor och handledare Jörgen Sundvall som skriver i sitt  kursmaterial följande:

”Ursprunget till dessa felaktiga föreställningar står att finna i historiska överdrifter, kulturella och religiösa fördomar, scenhypnos, TV-shower, Hollywoodfilmer mm. Vidare påverkas klienten av egna omedvetna projektioner, djupgående behov, önskningar och rädslor. Exempel på de senare framkommer i följande typiska frågor som dagligen riktas till hypnoterapeuter världen över:

 1. När jag befinner mig i trance kommer du då att göra så att jag gör bort mig, letar efter enhörningar, kliver ut framför     en bil eller skäller som en hund? ( Jag kanske överdriver lite ).
 2. Kommer jag att kunna vakna i slutet av sessionen och sedan vara i stånd att köra bil? (en vanlig fråga )
 3. Kommer jag att bli beroende av hypnos?
 4. Kan jag göra mig själv illa?
 5. Tänk om jag berättar alla mina hemligheter! ( mångas stora rädsla)
 6. Kan jag ta med en kompis? ( som garanti för att inget otillbörligt händer )
 7. Tanken på att någon ska styra mina tankar gör mig oroad. Är det så det går till?
 8. Tanken att jag kanske inte skulle kunna ta mig ur hypnosen skrämmer mig. Vad skulle t.ex. hända om något händer     dig när jag befinner mig i hypnos?”

Klienter har ofta en bild av vad hypnos är som baserar sig på TV-shower.

                                                 

                                                                          http://www.alicepinion.com

 

Därför är det så viktigt att noga förklara vad hypnos är och en bra förklaring lyder så här och jag citerar Jörgen igen:

”Hypnos är ett tillstånd av samtidig avslappning, skärpt koncentration och ökad medvetenhet framkallat av suggestioner. Det är en naturlig manifestation av sinnet i arbete. Emellertid kan man vara spänd som en fiolsträng och ändå vara i djup hypnos men de flesta hypnoterapeuter försöker för klientens skull åstadkomma en viss avslappning i alla fall.”

Många har försökt definiera vad hypnos är och det finns otaliga alternativ men år 2011 publicerades en forskning vid Högskolan i Skövde som fastställde att hypnos är ett speciellt tillstånd. Två finländska universitet var inkopplade ( Åbo Universitet och Aalto Universitet ).

Ordet hypnos är grekiskt och betyder sömn men det är inte sömn i egentlig bemärkelse. Under nattsömnen är du inte medveten om vad som pågår i din omgivning vilket du däremot är under hypnos. Under hypnos väljer du hur mycket uppmärksamhet du sätter på alla yttre ljud och hur mycket du fokuserar på dina inre bilder och processer. Andra benämningar på hypnos som används mycket nuförtiden är bl.a. ”avslappnat tillstånd” och ”mental avslappning”. Effekten är densamma oberoende vilket begrepp som används – ett förändrat
mentalt tillstånd.

Tecken på att du är i ett hypnotiskt och avslappnat tillstånd under en terapisession är bl.a. följande och jag citerar Jörgen igen:

 • Avslappning
 • Dåsighet
 • Drömmande
 • Förändrat medvetandetillstånd
 • Kroppen känns lätt eller tung
 • Domningar
 • Kittlingar eller pirrningar i ben eller fingrar
 • Ökad salivutsöndring
 • Ögonen som tåras

En annan bra förklaring vad som är hypnos är tillståndet mellan vakenhet och sömn – du är i gränslandet mellan det medvetna och det undermedvetna. Du får lättare tillgång till information från det undermedvetna som tränger upp p.g.a. medvetandets nedsatta uppmärksamhet och du kan känna dig osäker på om du är i en dröm eller om det verkligen sker på riktigt. Du har säkert haft hur många sådana upplevelser som helst.

 

Vardagliga tranceupplevelser

 Trance är ett annat ord för hypnos. Du upplever dagligen korta stunder av hypnos eller trance; du kör bil och upptäcker att du har kört förbi avfarten för att du tänkte på något annat, du lämnar sittandes med tom blick över kaffekoppen med en känsla av att vara ”tom” i huvudet – jag har lärt mig att kalla det ”att falla i fröjd” – eller du läser en bok och reagerar inte på att din partner pratar till dig för att du är så fokuserad och koncentrerad på vad du läser. Dessa ögonblick är inget annat än vardagliga tranceupplevelser.

 

Ja, så här långt om hypnos. I nästa inlägg förklarar jag vad suggestioner är och berättar om hypnoterapi.

Väl mött!

1.      


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s