Hur jag kan möta en värld i förändring

                                                  

Våra tankar är grundstommen till hur vi uppfattar vår verklighet. Det fanns en tid då man trodde att världen var platt och ingen ifrågasatte det. Under 1400 och 1500 talet blev jorden plötsligt rund men inte utan protester främst från kyrkan som också ägde den politiska makten. Vetenskapsmän fängslades och deras arbeten förstördes eller gömdes undan för allmänhetens beskådande. Den rådande världsuppfattningen skulle med all makt fasthållas men som vi vet så går det inte att hindra utvecklingen – det är mot naturlagarna.
Hur ser vår världsbild ut i dag? Hur vet vi att det vi antar vara sant är sant?  Nu är vi mitt i en mycket turbulent tid där den ”gamla” världen får ge alltmer vika för den nya världen. Många upplever som Anders Fugelstad sjunger i sin sång att Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut. Alla gamla sånger dom är vals och stämmer inte alls”.

Det är ju inget nytt i historien att det gamla inte viker undan för det nya utan kamp. Men det som är nytt är människans alltmer förhöjda medvetandegrad och den explosion som har skett inom olika forskningsområden ( neurovetenskap, fysik, psykologi, energi ) de senaste 15-20 åren. Vi vet nu t.ex.att hjärnan är plastisk vilket betyder hjärnans förmåga att anpassa sig till sin organism och dess omgivning. Vid en hjärnskada kan hjärnans plasticitet göra så att aktivitet förknippad med en viss funktion kan flyttas till en oskadd del av hjärnan. Det är ganska ny kunskap. Fantastiskt!

Gregg Braden; författare, forskare och visionär, talar om vikten av att vara resilient i en tid av stora förändringar. Jag har försökt hitta ett bra uttryck på svenska men det är svårt. Att vara ”resilient” är att vara motståndskraftig, elastisk, böjlig, formbar. I svåra och utmanande situationer är det bra att vara elastisk och motståndskraftig. Att vara formbar innebär inte att mitt ursprungliga jag, den jag är innerst inne ändras eller formas till något annat. Att vara formbar innebär att anpassa sig efter omständigheterna så att det blir till fördel för mig och omgivningen.

 Just nu genomgår världen en omvälvande förändring, en stor global kris; miljö, ekonomi, konflikter, matbrist, nya sjukdomar. Enligt Gregg Braden är allt detta symtom på en mycket stor förändring som pågår – en stor övergång från det gamla till det nya –  och vi har ett val här; ska vi ta tag i problemen och lösa dem med den nya kunskap vi har tillgång till eller ska vi titta bakåt och försöka lösa problemen med samma tänkesätt som i första hand skapade problemen? Eller ska vi stoppa huvudet i sanden?

 ”Global extremes trigger personal extremes”. Globala ytterligheter triggar igång personliga ytterligheter. Hur många av oss tycker inte att det mesta omkring oss är mer eller mindre uppochner, sjukt eller perverst nuförtiden? Världen har blivit galen! Jag hör mer eller mindre dagligen människor klaga på det ena eller det andra och då menar jag inte i mitt arbete utan i största allmänhet. Enligt G.Braden är vi inne i cykel som snart når sitt slut. Övergången till en ny cykel föregås av extrema händelser på ALLA nivåer; fysiskt, psyksiskt och andligt, globalt. Vi lever just nu mitt uppe i alla dessa förändringar och media matar på med katastrofer, död, förstörelse, krig och nöd för det säljer. Men vi glömmer att det samtidigt händer fantastiska saker hela tiden!  Människor utför helande handlingar varje dag men det säljer inte, det har nyhetsmedia sett till. Varför säljer katastrofer? Jo, därför att katastrofer är avvikande händelser och det som avviker från det normala får vår uppmärksamhet. Vi tar det normala – vilket är gott, helande och uppbyggande – för givet och vi får inga kickar av det. Media ger oss konstant elektroniska amfetaminkickar. Ibland ser jag oss som försöksdjur som sitter och klickar och klickar på möss och knappar och vi får som belöning en stunds upprymdhet av adrenalinet som rusar i kroppen av alla hemskheter och konstigheter vi ser och som kittlar vår fantasi. Det får oss att känna att oss levande för vi har glömt bort hur det känns att leva – på riktigt; glada, nöjda, lyckliga och rena inombords.

Ett intressant fenomen är det enorma intresset för deckare, kriminalromaner och thrillers i Norden och i västvärlden i största allmänhet. Varför säljer det så bra? En förklaring är att vi lever ett så pass tryggt, omhändertaget och förutsägbart liv att vi helt enkelt har tråkigt och söker spänning. Det är en naturligt att söka utmaningar för människan vill utmana sina förmågor, expandera och tänja på gränser men hur gör vi det genom att läsa deckare? Missförstå mig inte, jag älskar bra deckare och thrillers. Jag tycker att det är en intressant fråga.

Vi befinner oss i en turbulent tid, ingenting känns säkert och gamla värderingar gäller inte längre. Vad kan vi göra för att klara av den här perioden på bästa sätt? Som jag ser det finns det två vägar:

1.    Vägra inse att mina föreställningar om mig själv, världen och min roll i den måste medvetandegöras, förändras och anpassas till den förändring som pågår. Jag kan hålla fast vid gamla värderingar och känna mig attackerad och också attackera allt jag upplever hotar min världsbld.

2.    Jag öppnar upp för nya tankebanor, känner mig fram och lyssnar på människor som arbetar och forskar i den tid som nu är. Jag väljer att ompröva mina idéer och föreställningar, kasta gamla och obrukbara överbord och spänna seglen efter den vind som nu blåser. Destinationen måste jag däremot själv sätta. Vill jag vara med och skapa en ny värld eller vill jag helst att allt återgår till det som var en gång? Vill jag leva HÄR och NU eller vill jag leva i en värld som inte längre finns annat än i mitt minne?

 Vi är alla medskapare i skapandet av världen. Vi kan inte välja att inte skapa. Vad vi än väljer att tänka och göra just nu skapar vår värld. Och våra tankar nu och här skapar vår och andras framtid. Med vilka tankar tänker du skapa din dag och din framtid? Tillsammans kan vi hjälpa framtiden på traven genom att bli medvetna om vad vi tänker och hitta lösningar som är i linje med nuet – inte med gårdagen.

                                           

                                                                          Bild: stralayoga.com

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s