Hur du kan bryta ett negativt tänkande genom att ändra på ordföljden i det du säger.

                                               

                                                                                  karvling.com

”Jag skulle så gärna men jag är så rädd…” osv.  Känner du igen den här typen av påståenden? Det gör du säkert men hur medveten är du om att du ofta resonerar så här? Hur många gånger om dagen tror du att du medvetet eller omedvetet meddelar till dig själv och andra om alla hinder som finns för att göra det ena eller det andra?

Vårt vardagsmedvetna är egentligen på en rätt låg nivå. Vi agerar och tänker för det mesta på rutin så länge vardagen går sin makliga lunk. Vi lufsar på i samma spår och är ganska omedvetna så länge vi har plan mark under fötterna och håller oss till samma rutt. Spontant kan man tycka att det är en rätt gemytlig tillvaro; tryggt och förutsägbart. Många vill ha det så och det är helt i sin ordning. Alla utkämpar inte en ständig kamp om utrymme, förverkligande och expansion. Det skaver ibland i den fotriktiga skon men inte mer än att det går att åtgärda med lite vila, salva och plåster för att nu använda en metafor för olika sorts tröstnappar som finns att ta till.

Du som kämpar med ångestrelaterade problem har däremot lite större skavsår vilka kräver en mera ingående vård. Så mycket du skulle vilja göra men så mycket rädsla som hindrar! Hindren är så stora att det är bara det du ser! Du står med näsan mot muren och ser inget annat än en grå vägg.

                                                     

                                                                              se.freepik.com

Om du t.ex. lider av social fobi kan ditt resonemang lyda så här: ”Jag skulle så gärna vilja gå ut och dansa men jag är så rädd att göra bort mig”. Det finns ett nyckelord i meningen – men! Detta lilla ”men” är förmodligen det ord du använder mest i dina förklaringar till varför du inte kan det ena eller det andra. När du avslutar din mening med ett negativt påstående styrs ditt beteende av det. Ok, vad händer om du ändrar på ordföljden i samma mening?  ”Jag är så rädd att göra bort mig men jag tänker gå ut och dansa i alla fall”. Ditt lilla ”men” är fortfarande med för det är svårt att bryta vanor i första försöket men du borde märka skillnaden i energin i meningen. Det gör jag i alla fall! När du har flyttat det negativa påståendet framför ”men” och avslutar med ett positivt påstående får meningen en ny betydelse och blir som en antidot till till negativa resonemang. Din hjärna minns bättre slutet av meningen. Påståendet lämnar en öppning, en möjlighet för dig att bli mera tolerant och accepterande för det du anser vara negativt/dåligt hos dig. Tanken på att göra bort sig blir inte lika gastkramande och förlamande.

Att bli medveten om vad du säger till dig själv är nyckeln till att ta kontrollen över dina tankar. När du kommer på dig själv att ständigt hitta på ursäkter för att inte våga det du så hett önskar – observera då hur du säger och ändra på ordföljden. Om du tränar det här några gånger varje dag är jag helt säker på att du kommer att ändra ditt beteende på sikt och plötsligt en vacker kväll buggar du loss på dansgolvet med en häftig danspartner…eller kör en riktigt nära tryckare! Låt inte dina rädslor ta kontrollen – de är inget annat än egots små tandpetare som det har fått dig att tro är dödliga! Tro på att du kan det du vill för det gör jag! Jag vet att du kan!

                                        


Dagens inlägg är inspirerat av Terence Watts, hypnoterapeut och psykoterapeut, som jag träffade i London i oktober på den årliga APHP konferensen – Association for Professional Hypnosis and Psychotherapy – samt av John Whitmore, coach och författare till boken Nya Coaching för bättre resultat.

                               

                             

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s