En ayurvedaläkare på besök i Österbotten

”Maten är din medicin, din livsstil är din terapi” säger Janesh Vaidya, en internationellt välkänd ayurvedaläkare som föreläste igår på 1:a advent i Kronoby Folkhögskola. 95 personer hade trotsat hård vind och snöyra för att komma och lyssna och naturligtvis var det mest kvinnor som det ofta är på föreläsningar om hälsa och livsstil. Det var väl en handfull män som deltog och de såg faktiskt inte ut som att deras fruar hade släpat dit dem utan verkade vara genuint intresserade av vad Janesh hade att berätta.

                 

 

                                 En något risig bild på böckerna jag införskaffade på föreläsningen…

 

Janesh är född i en vaidyafamilj ( en vaidya är en traditionell ayurvedaläkare som tar hand om hälsan i sin by ) med djup kunskap om sammanhangen mellan natur och människa. Han ser att folk mår dåligt p.g.a. dålig/fel mat, fel livsstil och destruktiva tankar och det är han ju naturligtvis inte ensam om. Ayurveda – den indiska läkekonsten med mångtusenåriga anor  – utgår ifrån att vi alla har den helande kraften naturligt inom oss och att naturen med alla växter är vårt medicinskåp. Kroppen har ett läkningssystem som inte behöver hjälp av främmande, icke kroppsegna substanser och naturen har allt som behövs för att understöda det. Ett sunt inre tillsammans med sunda vanor är en förutsättning för ett friskt liv med ett starkt fysiskt och psykiskt immunförsvar. Vi är en naturlig del av naturen.


Vi i västvärlden har mer eller mindre lagt våra liv i mat- och läkemedelsindustrins händer med vår hälsa som insats. men vi har också haft stor kunskap om naturens läkande krafter och använt oss av örter för att bota sjukdomar. Tyvärr har hundratals år av ett alltför intellektuellt synsätt på livet med tiden stympat och utarmat människors kunskap om samspelet mellan människa och natur ( kursiveringarna står för mitt tänk ).

 

Inom Ayurveda skiljer man inte på kropp och själ när man gör behandlingar. Mår kroppen dåligt mår också psyket dåligt och vice versa. Man utgår ifrån tre kroppstyper ( dosha ) som styrs av elementen eld, luft och vatten/jord. De tre kroppstyperna kallas Pitta ( eld ), Vata ( luft ) och Kapha ( vatten/jord ). Vi styrs alla av dessa tre element men domineras av en eller två. Utgående från vilken typ eller dosha man är kan man anpassa sin kost och livsstil för att upprätthålla balans för om man domineras alltför mycket av ett element märks det i olika somatiska besvär och psykiskt mående. Kroppen och naturen strävar efter samma sak; balans.

                                         

Ett vanligt sätt inom Ayurveda att påbörja en diagnostisering ( det tar 14 år för en blivande ayurvedaläkare att lära sig enbart diagnostisering! )  av en person är att ta pulsen och titta i ögonen. Janesh kollar alltid pulsen på båda handlederna för enligt Ayurveda finns det maskulin och feminin energi i kroppen; den högra kroppshalvan representerar den maskulina och den vänstra den feminina ( den vänstra hjärnhalvan är den intellektuella och den högra den kreativa och vi vet att respektive hjärnhalva korresponderar med dess motsatta kroppshalva – de korsar varandra ). Dessa energier har olika kvaliteter och det ska vara balans mellan dem. Det sägs att västvärlden dominerats alltför länge av den maskulina energin och att nu behövs det verkligen mer av den feminina för att få balans och man behöver ju bara se sig omkring för att hålla med. Den utåtriktade maskulina energin har fått rasa fritt utan styrsel så det är sannerligen dags att uppmärksamma den feminina energin – som är mera introvert och står för emotioner/relationer – för att återställa balansen. Var det inte Dalai Lama som sa att ”västerländska kvinnan kommer att rädda världen”? Vi har ett jobb att sköta, systrar!

Han sa också att Ayurveda är farligt! Det är farligt så till vida att skulle folk bli friska med hjälp av en sund kost, en sund livsstil och konstruktiva och goda tankar så skulle mat- och läkemedelsindustrin kollapsa med oanade följder för den globala ekonomin. Därför är utövare av ayurveda och andra naturläkekonster ofta utsatta för skarp kritik och anklagas för kvacksalveri. Det är bara naturligt att det är så. Den som är rädd och har något att dölja anklagar!


Han talade om hur viktigt det är att tänka goda tankar för de påverkar direkt kroppens ”ekosystem” och vår omgivning. Om vi arbetar med något som vi inte tycker om ska vi ta reda på vad våra talanger är och göra det vi är bra på istället.  En Vata-personlighet är bra på vissa områden, en Pitta på andra osv så därför är bra att ta reda på vilken typ man är, få större förståelse för hur man fungerar och våga göra det man är bra på och inte bara göra det som förväntas av en. Vi är alla unika, vi har alla en begåvning som vi ska dela med oss till andra och när vi arbetar med det vi är bra på och älskar att göra så behöver vi aldrig mera arbeta! Ayurveda är också bra för relationer! Vi kan få större förståelse för varför vissa relationer fungerar och andra inte och vad som behöver förstärkas eller dämpas i respektive ”dosha” för att uppnå balans. En Pitta-förälder har kanske svårt att förstå vad ett Vata-barn behöver osv. Ayurveda kan också vara till hjälp i andra sammanhang i livet som t.ex. när man ska utbilda sig, skaffa jobb osv.


En människa som är tillfredsställd, glad och frisk behöver inte söka tillfredsställelse i materiella saker eller i beroendeframkallande substanser/underhållning, enligt Janesh ( den åsikten är han inte ensam om! ). När jag ser mig omkring blir jag betryckt. Mycket av det vi gör och stoppari oss är substitut för brister inom oss. Jag behöver ju bara gå till mig själv! Men varje dag ger nya möjligheter till nya och sundare vanor och att ta kontrollen över sitt liv. Vi kan bryta den här onda spiralen av massproduktion av artificiellt liv som vi översköljs av dagligen – om vi vill. Vi har redan alla resurserna inom oss – det är bara det att mat- och läkemedelsindustrin tillsammans med underhållningsbranschen gör allt för att kväva dem. Vi har länge indoktrinerats att tro att det inte finns något hopp, att våra liv är utanför vår kontroll och att räddningen eller trösten finns i beroendefrakmkallande medel, meningslös underhållning och huvudvärkstabletter som med utsträckt hand erbjuds oss 24/7/365. Tack och lov höjs alltfler röster mot detta vansinne för innerst inne vet vi att det finns en annan väg att gå.

 

Ayurveda är inte, som så många tror, en religion utan det är kunskap om och ett förhållningssätt till livet! Det är att samverka med sig själv, med andra människor och med naturen. I hans bok ”Ayurveda för sinnet” skriver Janesh att ”…alla kan tillägna sig denna kunskap med hjälp av sina livserfarenheter…det enda du behöver göra för att förbereda dig är att utveckla ögonen så att du ser de små tingen i naturen och i din omgivning. Kom ihåg att du förlorar ingenting genom att pröva någonting nytt varje dag”.

Ayurveda är för västerlänningen kanske mest känd för kroppsbehandlingar med varma och aromatiska oljor och en lycklig vinnare i kvällens lotteri får nu se fram emot två veckor av allsköns behandlingar i Janesh Vaidyas by i Kerala. Men för den som inte kan åka till Kerala så finns det ayurvedabehandling att få på närmare håll. Jag har själv fått en underbar behandling av Susanne Korhonen i Vasa och den som bor närmare Jakobstad hittar Britt-Marie Löw på Lotus Energy.

 

Janesh Vaidya är en man som brinner för det han gör – att sprida kunskap om Ayurveda. Det syns i hans ögon!https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s