Lite tänk om existens och vargar

                                                  

 

Idag är det 19 år sedan psykoterapeuten och existentiella filosofen Rollo May dog. Han är en man som med jämna mellanrum kommer vandrande längs mina minnesbankar och jag blir pinsamt medveten om att jag borde läsa mer än bara en av hans böcker. Han var en central figur under studietiden men då kändes han mera som ett nödvändigt ont, främst för att göra lärarna nöjda över sina val av teoretiker än att han var en sann humanist och en briljant filosof – om än en dyster sådan. Han var inte sådär jätteövertygad om människans strålande framtid och det är sannerligen inte svårt att hålla med när man ser sig omkring i världen. 

Jag lyssnade på nyheterna i morse där Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén intervjuade en syrisk kvinna som förlorat tre av sina fyra döttrar under en flykt till båt från Syrien till Europa. Båten sjönk utanför Alexandria, Egypten och de överlevande sitter nu i arrest hos polisen. De har ”brutit mot någon lag” – jag orkar inte ens ta reda på vilken lag det handlar om. Jag tänker på Eckhart Tolle. Han pratar om Egots olika skepnader och hur det gör allt för att separera oss från varandra genom smärta och attack. Att man inför människors nöd ens kan tänka på ”lagar” som ska följas till vilket pris som helst visar om något på Egots makt. Det vi inte verkar förstå är att Egot vill inget annat än vår död – vår själsliga död. Det skulle vara det ultimata beviset på att vi är ensamma och helt utlämnade. Vår rädsla för att vara helt övergivna sitter djupt. Vi söker med ljus och lykta efter mening och sammanhang och anklagar omvärlden för att den inte räddar oss från oss själva. Att slå ner på den som redan ligger är inget annat än en attack mot det egna självet. Jag värderar mig själv genom mitt bemötande av andra.

Det är så lätt att dras ner i förtvivlans brunn, slunga ut förbannelser och uppgivet säga ”låt hela hopen dö så slipper vi eländet”. Vi vet inte vad vi säger. Idag för 152 år sedan länkades den första telegrafiska linjen mellan öst- och västkusten i USA. Idag är hela jordklotet inbäddat i ett nätverk vi inte ens kan föreställa oss. Vi har tillgång till i stort allt med ett enkelt musklick eller en ”touch”. Vi kan välja vad vi vill få information om. Det vi vill få information om berättar vem vi är och den information vi tar in förstärker mera av det vi redan har inom oss. 

Det finns två vargar inom oss – den vi föder vinner. Vilken av dina vargar föder du? Den goda eller den onda?

Jag håller inte med Rollo May om den dystra framtiden han trodde vi hade framför oss. Det som pågår i världen känns kanske som jordens undergång men jag tror att det inte är annat än gamla och inte längre relevanta paradigm som ligger i dödsryckningar framför våra fötter. Jag lägger vita liljor på graven och ser framåt. Det enda jag kan göra är att tända ett ljus och ge det vidare till min nästa som ger det vidare till sin nästa som ger det vidare…jag vägrar lyssna till Egots ändlösa mantran om hopplöshet och mörker. Det är inte sant för Egot är inget annat än ett dåligt, uppblåst och av oss själva ett upphittat substitut för något som är så mycket större – vår storhet som människor med fullständig frihet att välja. Jag är helt övertygad om att den som lyckas se bakom egots dimridåer av rädsla väljer kärlek och glädje för sig själv och andra. Kärlek och glädje är vår sanna natur. 

Ett sätt att skydda sig mot det negativa informationsflödet är att välja bort det! Vad gör vi med all information? På vilket sätt förbättrar det våra liv med att ständigt fylla på med katastrofer och död? Har ingen sett kopplingen mellan handlingsförlamning och överstimulering? Varför sitta och sucka framför tv-apparaterna istället för att gå ut och göra något? Vi t.o.m. sitter och tittar på när andra har kul istället för att själva gå ut och ha kul! Det vi ser och därmed tolkar utanför oss är inget annat än en spegling av vad som försiggår inom oss. Ju mer vi matar rädslans och ondskans varg desto mera tar den över. Vi tror att vi är opåverkade av det vi ser och hör men det är lögn! Vi glömmer att vi är alla sammanlänkade i ett jättenätverk och att vi alla påverkar varandra – och det enbart med tanken! Så var noga med vad du tänker för dina tankar är meddelanden till dig från dig. 

Vad kan du göra idag för att föda den goda vargen?

Fridens liljor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s