Pennan och hjärnan

 

 

                                                                        

Jag brukar rekommendera mina klienter att skriva. Ibland ger jag riktlinjer, ibland får det bli på fri hand. Skrivandet är ett utmärkt terapeutiskt verktyg i syfte att ändra på oönskade/destruktiva tankebanor och beteenden men jag har inte insett HUR viktigt det är. Jag brukar slänga ur mig att det är bra för de båda hemisfärerna ( hjärnhalvorna ) och att själva skrivandet är en motorisk handling som stimulerar hjärnan. Så där lite löst förklarar jag. Jag hör ju själv hur slarvigt det låter. Reaktionerna kan bli allt från ”ja och?” till ”det är inget för mig”.

Nu ska jag presentera lite hard core information för att understryka vad som egentligen händer när man skriver ner sina tankar.

Tankar är neutrala vilket gör dem maktlösa – de är varken eller. Det är vad du TROR om dem som gör dem kraftfulla eftersom tron har sitt ursprung från KÄNSLORNA! Känslor är energi i rörelse. Hjärnan är inställd på överlevnad och gör ingen skillnad på inre och yttre faror – den kan inte det.

När du har negativa erfarenheter som framkallar rädsla skapar hjärnan neurala spår eller stigar där tankarna med känslorna i bakhasorna har fri passage. Med tiden blir du fast i dessa återkommande mönster av erfarenheter eftersom du har slutat upp med att se på ett annat sätt. Ofta sker detta omedvetet – du vet inte av något annat sätt att tänka. Troligen tänker du att den där fettklumpen du bär innanför pannbenet är = DU så därför är det sant det du tänker. Alltmedan du vandrar på dessa upptrampade stigar blir de allt djupare och till slut är de som skyttegravar där du går och vaktar på fienden ( nytt tänkesätt ) som kan komma när som helst och förgöra dig ( ja, dina föreställningar ). Du har utvecklat en vana att tänka på ett visst sätt och som du vet är vanor mycket svåra att bryta. Man kan också likna dessa stigar som till slut blir som motorvägar som tar allt större utrymme.

Ok, när du skriver påbörjar du ett nytt vägarbete. Det händer flera sker samtidigt när du skriver därför att du använder du alla dina sinnen samtidigt:

  1. Synen – du se vad du skriver, hur du skriver och du ser också inne i huvudet vad du skriver om.

  2. Hörseln – du hör dig själv prata till dig själv och du kan uttala högt det du skriver, om du vill det förstås.

  3. Fysisk känsla eller kinestetiskt – du känner pennan, pappret och hela den fysiska upplevelsen av att skriva.

När alla dessa sinnen jobbar samtidigt blir skrivandet en mycket kraftfull handling. Men det händer annat också! Din hjärna jobbar dagligen på olika frekvenser beroende på aktivitet:

  1. Betavågor som är de snabbaste uppstår när du är stressad och koncentrerad eller arbetar. Du kanske hör till den kategorin som rusar upp på morgonen och kastar dig ut på dörr? Du har då slängt dig från den långsammaste frekvensen under sömnen direkt till den snabbaste. Inte bra. De flesta av oss befinner oss dagligen på den högsta frekvensen och det är som att konstant rusa en motor – behöver jag förklara vad som händer då?

  2. Alphavågor är något långsammare än Betavågorna. De är förknippade med kreativitet, insikt och lugn. Nöjen, njutningsfulla aktiviteter och arbete som inte kräver så mycket ansträngning skapar alphavågor. Du vet, att vara i ”flowet”. Då är du i ”djup alpha”.

  3. Thetavågor är de näst långsammaste. När vi håller på att vakna upp ur nattsömnen eller håller på att somna in befinner sig hjärnan på denna frekvens. Du är på denna frekvens när du är i hypnos eller i meditativt tillstånd. När du vaknar upp ur en skön natts sömn kan du lätt minnas dina drömmar när du är i detta thetatillstånd. Vem har inte plötsligt löst ett problem när man har slagit upp sina blå?

  4. Deltavågor är de lägsta och vi upplever dem när vi är djup sömn.

  5. Gammavågor svänger snabbare än Beta och sammankopplas med inlärning och minneslagring. Denna frekvens nämns inte lika ofta i terapeutiska sammanhang – ännu.

     

Men de fyra första är de som vi är mest bekant med och som är av stor betydelse för hur vi kan skapa nya neurala banor. När du börjar skriva är du antagligen på Beta nivå men allteftersom blir du mera koncentrerad och släpper taget. Kreativiteten får alltmer plats och du slappnar av alltmer ju mer du skriver. Ju mer kreativ du blir desto fler lösningar på problem kommer du att hitta. Att skriva i Theta tillstånd är ett sätt att meditera. Har du svårt att varva ner och få ordning på allt som rusar i huvudet är skrivandet det absolut bästa sättet att avlasta hjärnan. Oro och ångest stryper kreativiteten!

Respektive hjärnhalvor styr olika aktiviteter och det är ofta ena hjärnhalvan som dominerar över den andra p.g.a. överstimulans/understimulans. Skrivande öppnar broar mellan hjärnhalvorna så att de samarbetar och nya sätt att tänka om en viss sak eller situation uppstår.

Vi ska heller inte glömma att språket är vårt instrument och att de ord vi använder är avgörande. Om du dagligen använder övervägande negativa ord formas din verklighetsuppfattning efter dem och de skapar ett sammanhang av negativa orsaker och resultat. Varför inte observera vilka ord du använder mest under en dag? Du kommer att bli förvånad!

Ok, men det räcker inte bara med att skriva lite då och då. Jag har också trott att 21-dagars regeln gäller för att bryta en gammal vana genom att börja träna in ny. Men det senaste är att du ska ge dig själv minst 30 dagar av skrivande för att skapa nya neurala banor. Om du hoppar över en dag så är det bara att börja om igen. ( Hmm, samma regel gäller för den som vill göra en 40-dagars sadhana som betyder ”bemöda sig om att uppnå ett specifikt resultat” och det handlar om att meditera dagligen i 40 dagar. Man kanske vill hitta lösningen på ett problem, få upplysning eller röja undan hinder ). Varför det är så viktigt att inte avbryta är för att våra gamla vanor har en tendens att sätta käppar i hjulet för allt som är nytt! Vi faller så lätt tillbaka i gamla mönster. Det vet varenda som har påbörjat ett nytt motions- eller bantningsprogram. Man kör hårt i ett par veckor och så regnar det en dag och man är lite hängig och så hoppar man över den dagen och så har det plötsligt gått en vecka utan motion och bättre kost. Det gäller att vara ståndaktig mot sina vanor!

Därför är det så viktigt att dagligen påminna sig om varför man gör det man gör.

 

Hjärnan är plastisk – den kan skapa nya neurala banor med hjälp av ditt
syfte och din beslutsamhet
så att du kan hantera livet på ett bättre sätt. På ditt sätt. Vet du syftet med vad du vill så är det bara att börja trampa upp nya stigar och att skriva är absolut ett av de effektivaste metoderna. Det är bara att se omkring dig – folk skriver som aldrig förr! Och du, det finns inget ”rätt” sätt att skriva – du skriver på ditt sätt och som med all annan övning så blir du bättre ju mer du övar.

Om du går i terapi eller har en mycket god vän som du känner förtroende för så är det inget fel att dela med dig om du känner för det. Men det är din berättelse – du samtalar med dig själv eller Någon eller Rösten eller Intuitionen eller Gud eller Brahman eller Allah eller Freja eller Katten eller ja….det är upp till dig vilket namn du vill ge din adressat eller samtalspartner.

Merparten av den här långa texten är taget ut Janet Conner’s writing down your soul. På hennes hemsida finns det mycket intressant att läsa om skrivande och om hjärnforskning.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s