Melankoli en solig söndag

Det började redan kvällen innan med en förlamande trötthet. Efter den intensiva föreläsningen tidigare på dagen om hormoner och kvinnors hälsa fanns inget ledigt utrymme kvar. Följande morgon en ihållande huvudvärk som skruvar sig upp genom ryggmärgen. Tankar om meningslöst, hopplöst, sorgligt – vad är vitsen? En cykeltur bland tranor, med värkande ögon badande i ljuset av en vit sol, gula fält flyter ut som honung, melankoli. Kyrkklockor kallar till dialog ( eller monolog? ) med Gud och jag irrar runt bland gravstenar innan jag hittar mormors sten. Så länge sedan jag var där. Solen lyser och lyser och jag ber om audiens hos Den med tusen och inget namn. Jag ber om att få bli liten igen. Jag ber om mormors ljuvliga doft av bullar och hennes lena händer, kattungar som sover i den modersdoftande skrubben under trappan, mjölkkrukan i brunnen. Kära lilla krummelur, jag vill inte bliva stur…

Några tårar senare ute igen på de tysta fälten. Uppgiven, skör, värkande. En hares kropp ligger mitt på vägen. Så mycket bryr människan sig, tänker jag och lägger den i diket åt kråkorna. Hur länge måste jag irra omkring här på jorden och se på allt elände? En bit efter harens sista skutt händer något. Jag får en överväldigande lust att städa! Mera fart på pedalerna och ut med mattor, fram med skurhink och trasa!

Dagar när livet får för sig att leka plockepinn kan bli för mycket för en liten människa. Så mycket att tänka på, hålla reda på, förstå. Då är det dags att jorda sig, låta saker och ting bero. Då är det skönt att fara fram med skurborste och mattpiska. Som en symbolisk handling. Som att tvätta själens fönster så man kan se ut igen. Bort med skiten! Trögheten i korsryggen släpper. Flödet blir fritt igen. Jag sänder ett tack till Moder Jord som förstår vad jag behöver när det går för varmt uppe i huvudet. Hon tar alla tårar och omvandlar dem till blommor och träd.Tillbaka till kroppen, tillbaka till jordliga ting som dammsugare och nytvättade lakan. Allt kommer att bli så bra så!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s