Naturligt Progesteron – en väg ut ur helvetet?

Varför verkar allt fler män i västvärlden utveckla bröst och mera fett runt höftpartiet? Varför har kvinnor i västvärlden mera PMS- och övergångsbesvär än i andra delar av världen? Varför fokuserar vi mera på behandling av symptom än på orsakerna till att symptom uppstår?

I går ( lördag ) var Friskvårdsklinik Natur och Hälsa i Närpes värd för en föreläsning med rubriken  Hormoner och Kvinnors Hälsa av och med Marianne Arnström från Sverige. Ca 40 kvinnor hade samlats och i 6 timmar sög vi i oss information som svampar. Det om något bevisade hur angeläget detta ämne är och hur lite vi – åtminstone jag – visste egentligen om hur våra hormoner jobbar och vad som händer när det blir obalans i hormonproduktionen. Kvinnor och hormoner… gäsp! kanske någon tänker nu och det är i så fall bara att beklaga för det är hormonerna som är förutsättningen för att vi fungerar överhuvudtaget – männen inkluderade. Marianne är en kvinna som kan hålla sin publik 100% uppmärksam och hon krävde det också genom att sluta prata om det satt folk djupt försjunkna i samtal mellan bänkraderna under hennes framförande. Hon ville inte att någon skulle missa en enda bokstav! Jag förstår varför.

Hennes material baserar sig på Dr John R. Lee’s ( som avled år 2003 )  forskning om naturliga hormoner och under hans tid som husläkare stötte han på otaliga kvinnor med symptom som han till slut, efter flera års gedigen forskning, förstod berodde på hormonell obalans och felmedicinering vilket skulle senare bekräftas. Trots starkt motstånd från den konventionella medicinforskningen har man tvingats inse att han har haft rätt i sina antaganden. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd. Om Dr. John R. Lee, med sitt holistiska förhållningssätt, ville finna orsaken till symptom så vill den dominerande medicinforskningen fortsättningsvis hitta effektivare botemedel mot symptomen – inte orsaken! Marianne berättade om ett tillfälle då Dr Lee var tillsammans med folk inom forskning och läkemedelsbranschen där han ville sätta fokus på nödvändigheten att hitta grundorsaken till bröstcancer och det svar han fick var: ”Vi vill inte veta varför kvinnor får bröstcancer. Vi vill få fram läkemedel mot bröstcancer.” Jag tycker att detta svar är ett svar på den sista frågan jag ställde i inledningen.

Vad är det då som är problemet? Jo, enligt Dr Lee och många med honom är det östrogenet som är boven i dramat. Han myntade begreppet östrogendominans vilket betyder att män och kvinnori västvärlden har alltför mycket av östrogen och som ger en rad olika symptom som bl.a. bröstcancer ( vilket de flesta läkare vet ), äggstockscancer, livmodercancer, prostatacancer, fetma, sköldkörtelproblem, osteoporos ( benskörhet ). Jag skriver ”symptom” därför att sjukdomstillstånd är de facto symptom på att något är galet i kroppen och inte orsaken! Vi medicinerar för högt blodtryck men högt blodtryck är ett symptom på att något annat är fel. Har vi huvudvärk är det ett symptom på olika orsaker men vi äter aspirin för att ”bota” huvudvärken istället för att ta reda på varför vi har huvudvärk.

Nu tänker jag inte gå desto djupare in på östrogen men det kan vara bra att veta att det är ett klassnamn på flera olika östrogener: Östron, Östradiol och Östriol är de tre viktigaste östrogenerna och som bl.a. gör att brösten börjar växa, vattnet att stanna kvar i kroppen, att man blir rundare om höfterna. Östradiol är en av orsakerna till att män får prostatacancer. Vi ska komma ihåg att prostatan är mannens motsvarighet till kvinnans livmoder för de har samma ursprung i fosterstadiet.

Vi utsätts dagligen för östrogenliknande ämnen från kemikalier; växtgifter, lösningsmedel, plaster, insektssprayer … det är kanske skäl att gå igenom badrumsskåpet och städskrubben? Dessa gifter skadar folliklarna (  äggcellernas ”bo” ) och pojkarnas testiklar redan i embryostadiet. Vi har under ett par generationer utsatt oss för allehanda miljögifter ( jag minns hur mormor glad i hågen ”puffade” vita moln av DDT i jordgubbslandet ovetande om vad hon gjorde för så gjorde alla ) så det är inte så konstigt att konsekvenserna nu börjar synas i allt större skala. Den preparerade maten vi äter är väldigt östrogenstinn dels p.g.a av sojaprodukter – en östrogenkälla som blandas i. Kött är också ett problem eftersom man åtminstone i USA ger östrogen till djuren för att de ska utveckla mera ”kött på benen”. Jag har för länge sedan slutat upp med att påstå att ”det händer inte här”…

Vårt immunsförsvar är A och O för optimal hälsa. Det vore logiskt att sätta mera fokus på att stärka immunförsvaret som vår livsstil och de miljöproblem vi har skapat, har desarmerat. Men vi har under flera årtionden utsatt oss för gifter och näringsfattig mat och effekterna av det syns nu redan i embryostadiet. Männens spermiekvalitet är klart sämre idag och kvinnornas folliklar är dåligt utvecklade. Men friska människor har inte läkemedelsindustrin någon glädje av. Vi är själva ansvariga för att hjälpa vårt immunförsvar och kan välja att köpa giftfritt så långt det bara är möjligt – vad gäller mat och hushålls/skönhetsprodukter. Vi kan laga vår egen mat av bra råvaror istället för att sitta och glo på arga kockar och grilltävlingar.

De hormonliknande läkemedel som skrivs ut vid klimakteriebesvär, cancerbehandling, barnlöshet osv är syntetiska vilket innebär att de liknar det naturliga hormonet men man har fifflat lite med molekylen så att kroppen ska tro att det är ett hormon som är naturligt och därmed ofarligt. Dr. Lee framhöll att det är de naturliga, ickemodifierade hormonerna som ska återställa balansen men eftersom man inte kan ta patent på något som finns i naturen så finns det heller inga pengar att hämta och därmed inget intresse att marknadsföra. Därav det svala intresset för naturliga hormoner och läkemedel, för att inte tala om lobbandet mot dessa!

P-pillret är ett kapitel för sig och det går inte att med några rader redogöra för denna gåva från helvetet. Själv har jag inte läst boken ”The Bitter Pill” av Dr. Ellen Grant eftersom jag fick veta om den igår men jag tror att det kan vara av största vikt att läsa den. En annan bok om miljösmart födelsekontroll ”Grönt är skönt” av Irene Ivarsson och Birgit Linderoth kan också vara en bra investering – varför inte båda böckerna som julklapp till en dotter? Unga kvinnor utsätter sig för enorma risker med p-piller som försätter kroppen i kaos och kan ge konsekvenser som inte går att reparera. Larmrapporter poppar upp med jämna mellanrum men fortfarande äter unga kvinnor p-piller med livet som insats. Depression är starkt förknippat med p-piller!

Vad är det då som kan återställa hormonbalansen? Jo, hormonet Progesteron! Vi har underskott av det naturliga progesteronet och som hjälper till att hålla östrogennivån i balans. Namnet ”Progesteron” leder tanken till ett hormon knutet till havandeskap men det naturliga progesteronet är en förutsättning för att upprätthålla balans i kroppens celler. Så när läkaren talar om progesteron i ordinationssyfte är det förmodligen ett syntetiskt hormon det handlar om. Det efterliknar det naturliga progesteronet men som sagt, man ändrar lite i molekylen i tron att kroppen ska acceptera det utan protester. Det finns progesteronreceptorer i kroppens alla vävnader; i hjärnan, vita blodkroppar bl.a. Inte bara i livmodern. Naturligt Progesteron är en substans – tillverkat av växtfetter och oljor – som är identisk med de progesteronmolekyler som tillverkas i äggstockar och testiklar. Kroppen använder sig av Progesteron för mycket annat än enbart reproduktion och hormonet är oerhört viktigt för hindrande av onaturlig celldelning som kan leda till cancer. Och du, om du har svårt att hitta lusten till sex så kan brist på naturligt progesteron vara en orsak!

 

Om du är intresserad av att ta reda på din hormonstatus kan du beställa det t.ex här

 

Den information jag fick på föreläsningen gjorde mig klokare, lättad men också upprörd och förbannad. Under Rosa Bandet-yran som pågick tidigare i år ville man uppmärksamma bröstcancer och de som fallit offer för denna hemska sjukdom, ja. Man uppmanade folk att stödja forskningen för bättre behandlingsmetoder och läkemedel, ja. Men ingenstans hörde jag att man ville att vi skulle stödja för att hitta orsaken till att kvinnor får bröstcancer, det insåg jag igår! Mantrat är fortfarande att det är ärftligt men det är inte hela förklaringen! Att skära bort sina bröst p.g.a. ärftlighetsfaktorn är ett fruktansvärt beslut många kvinnor känner sig tvingade att ta. Det finns orsaker som kan spåras till en hormonell obalans orsakad av bl.a. livsstil och miljö och som kan ställas till rätta igen för att stoppa en redan pågående cancerorsakande celldelning eller förebygga cancer. Naturligt Progesteron kan vara en lösning. Någon har sagt att cancer är läkemedelsföretagens största kassako. Javisst ja! Man var ju inte ens intresserad av att ta reda på varför kvinnor får bröstcancer…

3 reaktioner till “Naturligt Progesteron – en väg ut ur helvetet?

  1. Hej Kristina. Förlåt att jag inte har svarat förrän nu men det verkar vara nåt fel på sidan som gör att jag inte ser när det har kommit kommentarer. Nej, jag säljer inte dessa produkter men du kan beställa från eu.iherb.com.

    Lycka till 🙂

    Mvh
    Carina

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s